Uutiset Iida Sofia Hirvoselle Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto esikoisromaanista Radalla

Ostoskori on tyhjä.

Uutiset Iida Sofia Hirvoselle Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto esikoisromaanista Radalla


02.12.2022

Iida Sofia Hirvoselle Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto esikoisromaanista Radalla

Vuoden 2022 Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnot jaettiin Iida Sofia Hirvoselle, Veera Miljalle ja Eeva Turuselle.

WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti perustivat vuonna 1942 säätiön ja kirjallisuuspalkinnon nuorena kuolleen poikansa muistoksi. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen. Kalevi Jäntin palkinnon on nyt saanut 134 kirjailijaa.

Säätiön palkintolautakunnan puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäsenet VTT Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja, fil. tri h.c. Touko Siltala ja runoilija, taiteilijaprofessori Saila Susiluoto.

Palkittavia kirjailijoita on tänä vuonna kolme. Palkintosumma on yhteensä 54.000 euroa eli jokainen saa 18.000 euroa.

Palkintolautakunta perustelee päätöstään Iida Sofia Hirvosen palkinnolle seuraavasti:

Iida Sofia Hirvonen (s. 1988 Helsingissä) palkitaan esikoisromaanistaan Radalla (Kosmos)

Iida Sofia Hirvosen teos Radalla on romaani, tai sanotaan ainakin proosateos, joka kertoo yöpainotteisesti elävien nuorten aikuisten elämästä. Eletään koronan jälkeistä aikaa, ja kaikki tämä laajamittainen yöelämä enimmäkseen kaupallisten baarien ulkopuolella tuntuu liittyvän siihen. Teoksessa käydään läpi jonkinlainen polykuvio tai kolmiodraama; töitä sekä tehdään että vältellään, huumeita sekä kaihotaan että käytetään. Vastaan tulevat asiat pikselöityvät ja unfoldaavat, ja lopulta lukija uppoaa minäkertojan todellisuuteen. Hirvosen esikoisteoksen suuri ansio on ilmaisun kypsyys, kokemus kirjoittajana säteilee rivien raoista. Harkitut yhdys sana virheet ja anglismit sulautuvat vaihteleviin kielirekistereihin rytmisen leikkauksen taiteena, ja teksti flirttailee suvereenisti proosarunouden kanssa.