Läpileikkaus suomalaisen runokentän nousevista ilmiöistä. Aura Nurmen toimittamassa runokokoelmassa nuoret kirjoittajat tarkastelevat elämäänsä lyriikan keinoin

 
Voidaanpuhuajossitellen.jpg

AURA NURMI (TOIM.): VOIDAAN PUHUA JOSSITELLEN

,,

Vankilan pihalla kävellään vastapäivään
mä seisoin kesällä lekurin pihalla
vapaus on sitä, että voi kulkea
mihin suuntaan tahansa.
- Vili Hämäläinen

Voidaan puhua jossitellen on runokokoelma, jonka nuoret kirjoittajat tarkastelevat elämäänsä lyriikan keinoin. Toisille elämä on ikuista kevättä, toiset katsovat taivaalle vankilan pihalla. Kokoelma on läpileikkaus suomalaisen runokentän nousevista ilmiöistä, spoken wordistä ja rap-lyriikasta, mutta esittelee myös perinteisempää nuorten kirjoittamaa runoutta.

Aura Nurmi on koonnut yksiin kansiin nämä äänet, joilta liian usein suljemme korvamme. “Näiden runojen tarkoitus ei ole ollut välttämättä tulla julkaistuksi. Ne on kirjoitettu eloonjäämistarkoituksessa. Kokosin ne, jotta maailma saisi tietää, miltä näyttää kirjallisuus siellä, missä sille ei juurikaan ajatella olevan sijaa.”

Aura Nurmi on palkittu runoilija. Hän on muun muassa järjestänyt kouluissa runo- ja spoken word -työpajoja sekä perustanut nuorille suunnatun open mic -klubin. 

Lisätiedot ja arvostelukappalepyynnöt:
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi
040 702 9165

Lataa: kansi I kuva
Kansi: Anna-Mari Tenhunen
Kuva: Meri Björn

 

Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä -kuvaessee paljastaa, miten hauras on järjestelmä, jolle yhteiskuntamme perustuu

 
eräitä_huomioita_kunnanvaltuusto_03.jpg

SAKARI PIIPPO: ERÄITÄ HUOMIOITA SUOMEN POLIITTISESTA JÄRJESTELMÄSTÄ

Sakari Piippo työskenteli valtioneuvoston kanslian valokuvaajana, kun hän alkoi kuvata huvikseen myös poliitikkojen vähemmän mairittelevia yksityiskohtia: vinoja solmioita ja umpeen solmittuja kengännauhoja. Kuvasarja aiheutti kohun, koska ministeriö yritti jälkikäteen kieltää niiden julkaisemisen. Piippo oli osunut johonkin olennaiseen. Hän jatkoi kuvaamalla kunnanvaltuustoja sekä vaaleja. 

Kuvista syntyi dokumentaarinen trilogia Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä. Kuvaessee paljastaa karulla ja liikuttavallakin tavalla, miten hauras on järjestelmä, jolle yhteiskuntamme perustuu. Se katsoo läheltä, mutta lempein silmin politiikan arkipuurtamista ja avaa ovet politiikan instituutioihin, rakenteisiin ja rituaaleihin myös Arkadianmäen ulkopuolella. Kuhunkin sarjaan liittyy oma esseensä, joiden kirjoittajat ovat Ville BlåfieldVappu Kaarenoja ja Silvia Hosseini.

Teoksen kuvista aukeaa näyttely Suomen Valokuvataiteen museossa 12.9.

Sakari Piippo on helsinkiläinen valokuvaaja, joka on opiskellut visuaalista journalismia Tampereen yliopistossa ja visuaalista tarinankerrontaa Danish School of Media and Journalismissa. Hän on osa valokuvaajien 11-kollektiivia. 
 

Lisätiedot, haastattelu- ja arvostelukappalepyynnöt:
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi
0407029165


Pressikuvat: Kansi I Kuva 1
Kansi: Anna-Mari Tenhunen
Kuvat: Sakari Piippo

 

Riina Mattilan omakohtainen tarina seksuaaliväkivallan aiheuttaman trauman kanssa elämisestä tarjoaa tietoa ja vertaistukea

 
 
Eloonjäämisoppi.jpg
 

RIINA MATTILA: ELOONJÄÄMISOPPI

,,

Kun jokin menee yli sietokyvyn, ylittää näkymättömän, jokaiselta löytyvän henkilökohtaisen halkeamispisteen, mieli tilttaa, eikä se tunnista käskyä Ctrl+Alt+Delete. Ruutu pysyy mustana, mieli sen takana vaihtaa kanavaa. Aivot alkavat rakentaa muuria nykyhetken ja traumaattisten muistojen välille, jotta ihminen voi sillä aikaa jatkaa selviytymistä.

Minkälaisia jälkiä trauma jättää? Kuinka tulla sinuiksi menneisyyden kanssa? Kun Riina Mattila oli 13-vuotias, hänen kaverinsa raiskasi hänet. Se jätti trauman, jota Mattila käsittelee edelleen. Eloonjäämisoppi on vaikea ja kipeä, omakohtainen tarina. Samalla se on kirkas ja koskettava kertomus kasvamisesta, kärsimisestä, identiteetistä ja eloonjäämisestä. Kirja tarjoaa myös konkreettista tietoa traumasta toipuville ja ihmisille heidän lähellään. 

“Traumaattisten muistojen kanssa eläminen ja niiden kanssa sinuiksi tuleminen on pitkä ja haastava prosessi. Vaikeiden kokemusten käsittelyssä ei ole oikoteitä. Tiedän omasta kokemuksesta, että joskus yhdenkin samaistuttavan tarinan löytäminen voi muuttaa jotain henkilötasolla – ja se on mittaamattoman arvokasta”, Mattila kertoo kirjastaan.

Riina Mattila on rovaniemeläistynyt hämäläinen, joka rakastaa pakkasta, lappia ja vaeltamista. Hänen esikoisromaaninsa Järistyksiä tuli toiseksi WSOY:n kirjoituskilpailussa ja oli ehdolla Finlandia Junior -palkinnon saajaksi.  

Jokaisesta syyskuun aikana myydystä ja kuunnellusta Eloonjäämisoppi-kirjasta lahjoitetaan yksi euro Raiskauskriisikeskus Tukinaisen toiminnan tukemiseen.

Ilmestymispäivä 5.9. Saatavana painettuna kirjana, sähkökirjana ja äänikirjana.


Lisätiedot ja arvostelukappalepyynnöt:
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi
040 702 9165

Lataa: kansi I kuva
Kansi: Anna-Mari Tenhunen
Kuva: Meri Björn