Saana Katilalta esikoisromaani Maanalaiset tanssivat aamuisin

Vuosituhannen loppu, Helsinki, ravekulttuurin kulta-aika. Elämä on bileet – ja bileet ovat vapaa maa, jossa jokainen saa valita olemassaolonsa tahdin.

Tämän kaiken keskellä biologiaa opiskeleva Kasper ja hänen ystävänsä – hänen heimonsa – tanssivat, juhlivat, rakastuvat ja potevat laskuja. He liftaavat, kulkevat kattoja pitkin ja huutavat tunneleissa. Kun Kasper kohtaa Sissin, leiskuvan punatukkaisen tytön joka on niin helvetin elossa, kaikki tuntuu mahdolliselta. Mutta siihen kaikkeen kuuluu myös luisuminen, menetys, suistuminen pimeään…

Kasperin mieltä myllertävät menneisyyden siirtokoneet: lapsuus tuulisessa saaristossa, epävakaa mutta lapselleen omistautunut Marita, temperamenttinen Kapteeni. On aurinkopeitto ja mahtiolentoja, itse veistetty merimiesarkku ja bunkkerin salaisuus. Ja se kohtalokas yö pimeällä jäälakeudella, jolloin yksi elämä päättyi ja loppuelämä sai alkunsa.

Saana Katilan esikoisromaani tuntee kaupungin pulssin ja pohjoisen vetovoiman, se haluaa elää ja kokea karrelle palamisenkin uhalla. Se maalaa kuvan ajasta joka meni jo eilen ja nuoruudesta, joka on ikuista.

Saana Katila on helsinkiläinen toimittaja ja esikoiskirjailija.

 

Haastattelut ja arvostelukappalet
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi

040 702 9165
 

Olavi Koistiselta esikoisnovellikokoelma Mies joka laski miljardiin

Raimo seisoi Maisa Poskiparran takana ja kuunteli tämän läpitunkevaa sopraanoa kuin yksittäistä taideteosta. Maisa Poskiparta oli kiharatukkainen, nopeaälyinen ja pitkähameinen. Luvun 1191001 kohdalla Raimo katsoi Maisan harsopaitaa sopraanorivistössä, nätti paita, sirot olkapäät, nätti luku jossa paljon ykkösiä, kuin limonadipullon suusta avattaessa nousevaa usvaa. Maisan harsopaita oli siitä lähtien 1191001 ja oikeastaan myös Maisa ylipäätään.

Elämässä pitää olla tavoitteita. Raimolla sellainen on miljardiin laskeminen päässään, joku toinen haluaa lähteä kaukaiseen ja vuoristoiseen maahan katsomaan mitä kummilapsi Alejolle kuuluu, Karl taas yrittää saada Koivu-pankin puhelinrobotin tottelemaan tahtoaan. Yksityisen lääkäriaseman omistaja puolestaan haluaa tulla tahrituksi ruskealla ihomaalilla, pukea ylleen maidolla täytetyt muoviutareet ja muuttua navetan rauhassa onnelliseksi Serafiina-kyyttöneidiksi.

Olavi Koistisen esikoisnovellikokoelmassa eksyksissä olevat miehet etsivät lohtua digitaalisista maailmoista, lusivat krapulaa Mannströmin väistökämpässä ja kaipaavat maailmaa, jossa ihmiset sanoisivat juovansa kahvia eikä kahvit, silloinhan joisi kaiken olemassa olevan kahvin. Piru asuu yksityiskohdissa, sanotaan, mutta Koistisen novelleissa niissä asuu kauneus, nauru ja totuus.

Olavi Koistinen, s. 1977, on helsinkiläinen toimittaja, kirjailija ja diplomi-insinööri. Hän lähti Espoosta kymmenen vuotta sitten, mutta Espoo ei lähde hänestä. Koistinen on ammatiltaan Helsingin Sanomien toimittaja ja kehittää työkseen uutisrobottia. Mies joka laski miljardiin on hänen esikoisteoksensa.

 

Haastattelut ja arvostelukappaleet
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi
040 702 9165