Marissa Mehrin Burleskikirja on kattava ja kauniisti kuvitettu tietokirja liioittelun taiteesta

 
Burleskikirja_kansi .jpg

MARISSA MEHR: BURLESKIKIRJA


Mitä burleski on? Miten se ottaa kantaa ilmastonmuutokseen ja ihmisoikeuksiin? Ja mikä ihme on pilluperuukki?

Burleski on vanha, satiirinen näyttämö- ja esitystaiteen laji, joka koki uuden tulemisensa 1990-luvulla. Pieni syrjäinen Suomi oli nykyburleskin etujoukoissa ensimmäisellä mannereurooppalaisella festivaalillaan. Kymmenen vuotta myöhemmin laji on levinnyt ympäri maailman, ja se työllistää laajan joukon ihmisiä. Keitä he oikein ovat?

Burleskikirja on ensimmäinen ”liioittelun taidetta” käsittelevä suomalainen tietokirja. Se riisuu burleskiin liitettyjä ennakkoluuloja ja nostaa tämän karnevalistisen lajin taiteiden Parnassos-vuorelle. Kattava, kauniisti kuvitettu teos esittelee burleskin historiaa ja tutustuttaa lukijansa niin showponin arkeen, suurimpiin legendoihin kuin kotimaisiin nykytekijöihin. Samalla se tarkastelee lajin feminististä historiaa ja poliittista nykyluonnetta.

Marissa Mehr on kirjailija, kriitikko ja väitöskirjatutkija, joka on aiemmin julkaissut romaanin, esseistisen matkaoppaan ja laajasti lyhyempiä tekstejä, kuten esseitä. Hän on yksi Suomen harvoista burleskikriitikoista. Hän on myös esiintynyt nimellä Norma Chardonnay-Shampanskaja.


Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet:

Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi

 

Kosmoksen syksyn 2019 kirjat on julkistettu

 
 
 

Kosmoksen syksyn 2019 kirjakatalogi on julkaistu. Syksyn katalogissa on taidokkaita esikoiskirjoja, feminististä runoutta ja erilaisia muotoja kokeilevia romaaneja. Tietokirjoissa käsitellään muun muassa misinformaatiota, lihan loppua ja luovuuden tulevaisuutta.

Kaunokirjat

Syksyn julkaisuissa jyräävät ainutlaatuiset esikoisromaanit. Tuomas Kokon Tosi kivat juhlat on kiusallisen mutta koskettavan tarkkanäköistä autofiktiota kaupunkilaisten elämästä, yksinäisyydestä, 30-vuotisjuhlista, KISS-collegepaidoista, Flow-rannekkeen piilottelusta vähävaraisten avustusjonossa, puhelinmyyjän salatauoista ja huonosta seksistä. Pontus Purokurun ensimmäinen fiktiivinen teos Römaani on kerronnan rajoja koomisesti kokeileva teos ystävyydestä, riittämättömyydestä ja rakkaudesta. Anni Saastamoisen Sirkka-esikoisromaanin kertoja on kirjojen sivuhahmo, huomaamaton naapuri ja työpaikan harmaa nainen, jonka yksityiselämästä ette tiedä mitään. Tämän kirjan myötä tiedätte ja hurmaannutte. Seidi Saikkosen Yvonnen talo on tiivistunnelmainen psykologinen romaani, joka kiertää lukijan mukaan pienen alppikaupungin merkilliseen tunnelmaan ja erikoiseen ihmissuhteeseen, joka pitää lukijan tiukasti otteessaan.

Syksyn katalogissa on myös kaksi runoteosta. Ihmisoikeusaktivisti Natalia Kallion She Needs Bigger Boots on kesyttämätön ja kiihkeä runokokoelma ja feministinen manifesti rakkaudesta, sorrosta, naisten vallankumouksesta ja liian pienistä saappaista. Aura Nurmen toimittamassa Voidaan puhua jossitellen -runoteoksessa eri taustoista tulevat nuoret kirjoittajat tarkastelevat elämäänsä kirjoittamalla. Toisille kaikki on helpompaa: hurmoksellista, ikuista kevättä. Toiset puolestaan kääntävät katseensa kevättaivaalle vankilan pihan aitojen sisäpuolella, jossa voi kulkea vain yhteen suuntaan.

Tietokirjat

Miten tunnistaa valeuutisen, infovaikuttamisen, manipuloinnin tai propagandan? Johanna Vehkoon Valheenpaljastajan käsikirja tarjoaa tietoa länsimaista demokratiaa rapauttavasta ilmiöstä ja konkreettisia keinoja sen tunnistamiseksi ja torjumiseksi.

Riina Mattilan Eloonjäämisoppi on paitsi omakohtainen tarina traumasta ja kasvamisesta myös tietokirja, joka tarjoaa konkreettista tietoa ja ohjeita traumasta toipuville ja ihmisille heidän lähellään.

Ruokatrendit tulevat ja menevät, mutta yksi on jatkanut kasvuaan vuodesta toiseen: kasvissyönti. Suvi Auvisen Lihan loppu etsii ratkaisuja aikamme kiireellisimpään kysymykseen: mitä syömme huomenna? Elina Innasen odotettu uusi Chocochilin arkiruokaa -keittokirja koostuu toivotuista 30 minuutin helpoista vegaanisista arkiruokaresepteistä, jotka on suunniteltu erityisesti kiireiseen arkeen ja maistumaan monenlaisille ruokailijoille.

Sakari Piipon Eräitä havaintoja Suomen poliittisesta järjestelmästä -kuvaessee paljastaa karulla ja liikuttavallakin tavalla, miten hauras on järjestelmä, jolle yhteiskuntamme perustuu. Kuvasarjoihin liittyvien esseiden kirjoittajat ovat Ville Blåfield, Vappu Kaarenoja ja Silvia Hosseini.

Henkka Hyppösen luovuuden tulevaisuutta käsittelevä Zero Latency on inspiroiva tietokirja, jota lukee kuin romaania. Hyppönen on haastatellut kirjaansa varten joukon huippunimiä Pixarin perustaja Ed Catmullista performanssitaiteilija Marina Abramovićiin.

Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi
040 702 9165

Myynti:
Miguel Rosensrtöm
miguel.rosenstrom@bonnierbooks.fi
040 342 4715

 

Alku on moderni, sukupuolisensitiivinen ja tyylikäs vauvakirja

 
alku-kirja-kansi.png

Vauvakirja kaikille pienille, joista tulee jotain suurta.

Kun ihminen syntyy maailmaan, alku menee nopeasti, ja sen haluaa tallentaa. Perinteisesti vauvakirjaksi on valittu vaaleanpunainen tai -sininen kirja, jossa haikara tuo vauvan maailmaan. Alku on erilainen. Alku on kirja niille, jotka haluavat jotain tyylikkäämpää ja nykyaikaan sopivaa. Kirjan tekstit on laadittu tämän vuosituhannen maailmaan ja sen kehtaa viedä lahjaksi estetiikkaa arvostavalle perheelle.

Alku on yksinkertaisuudessaan riemastuttava kirja pienelle yksilölle, joka haluaa lukea myöhemmin omasta vauva-ajastaan ja perheelle, joka haluaa kirjata vauva-ajan monipuolisuuden muistoiksi.

Kiira Keski-Hakuni on graafinen suunnittelija ja visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelija Aalto-yliopistossa. Hänen mielestään kaiken voi yksinkertaistaa visuaalisin keinoin: viestitulvan, ajattelun ja täytettävän vauvakirjan.

Jussi Pekkala on pienen pojan isä ja ammatiltaan Copywriter. Ennen esikoisensa syntymää Jussi etsi nastaa vauvakirjaa. Kun sellaista ei löytynyt, hän päätti tehdä oman.

Lisätiedot:
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi