Kalevi Jäntin palkinto Olavi Koistisen Mies joka laski miljardiin -esikoisnovellikokoelmalle

Nuorille kirjailijoille tarkoitetut 18 000 euron suuruiset Kalevi Jäntin säätiön palkinnot on tänä vuonna myönnetty Olavi Koistiselle, Maria Matinmikolle ja Matias Riikoselle. Maria Matinmikko sai palkinnon runokokoelmastaan Värit (Siltala), Matias Riikonen romaanistaan Suuri fuuga (Aula & co) ja Olavi Koistinen novellikokoelmastaan Mies joka laski miljardiin (Kosmos).

MIESJOKALASKIRGB.jpg

Olavi Koistisen on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Mies joka laski miljardiin on hänen esikoisnovellikokoelmansa. Palkintolautakunta perustelee Koistisen palkitsemista seuraavasti:

“Olavi Koistisen novellikokoelma ’Mies joka laski miljardiin’ on harvinaisen vahva esikoisteos. Tyyliltään kymmenen novellin sarja kulkee modernismin tiiviiksi leikatussa perinteessä: hyvin liikkuva kerronta, varmat puheen upotukset, nauruun kasvavat yksityiskohdat. Novellien elämänymmärrys on puolestaan vakuuttavasti tätä aikaa: on puhe ihmisistä neuroosien tällä puolen, yksityisistä maailmoista, joissa virtuaalisen klaanin ystävyys voi olla tärkeämpää kuin ylimainostetut lähisuhteet. Koistisen henkilökuvaus on kauneimmillaan havainnon ja kokemuksen rajalla, hän tavoittaa hahmojensa intuitiiviset näkemisen hetket mieleenpainuvasti.”

Olavi Koistinen tavoitteli esikoisteoksellaan tänä vuonna myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoa vuoden esikoisteoksesta. Kymmenen finalistin joukossa hän nousi lopulta toiselle sijalle. Voiton vei Pauli Tapio runokokoelmalla Varpuset ja aika (Poesia).

Kalevi Jäntin säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen. Palkinnon on saanut tähän mennessä 117 nuorta kirjailijaa.

 

Pressikuvat: Kansi I Olavi Koistinen

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi
040 702 9165