Uutiset Erottamattomat on klassikkokirjailijan ennen julkaisematon pienoisromaani

Ostoskori on tyhjä.

Uutiset Erottamattomat on klassikkokirjailijan ennen julkaisematon pienoisromaani


9789523520844 - Kansikuva
19.03.2021

Erottamattomat on klassikkokirjailijan ennen julkaisematon pienoisromaani

Sylvie istuu uuden oppilaan Andréen viereen katolisessa tyttökoulussa, ja siitä alkaa vuosien mittainen intiimi ystävyyssuhde. Tytöt joutuvat jatkuvasti puristuksiin perheidensä odotusten ja omien haaveidensa väliin, mikä johtaa epätoivoisiin tekoihin. Ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan sijoittuva traaginen, omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä romaani kuvaa paitsi ystävysten välistä rakkautta myös kahden nuoren naisen pyrkimyksiä löytää paikkansa ja tarkoituksensa keskiluokkaisessa ja rajoitetussa maailmassa.

Lotta Toivasen suomentama Erottamattomat pohjautuu Simone de Beauvoirin ja hänen lapsuuden- ja nuoruudenaikaisen ystävänsä Élisabeth Lacoinin eli Zazan suhteeseen. Jo vuonna 1954 kirjoitettu pienoisromaani julkaistaan vasta nyt, sillä Simone de Beauvoir ei halunnut sitä julki elinaikanaan sen henkilökohtaisuuden vuoksi. Kirjailijan kasvattityttären Sylvie Le Bon de Beauvoirin teokseen kirjoittama esipuhe valottaa tekstin elämäkerrallista ainesta, ja mukana on myös vanhoja kuvia ja kirjeitä.

Simone de Beauvoir (1908–1986) on yksi maailmankirjallisuuden merkkinimiä. Ranskalainen filosofi ja kirjailija muistetaan erityisesti feministisestä teoksestaan Toinen sukupuoli (1949), josta peräisin on hänen kenties tunnetuin lauseensa ”naiseksi ei synnytä, naiseksi tullaan”. Hän julkaisi elinaikanaan runsaasti romaaneja, esseitä ja omaelämäkerrallisia teoksia.

Kirjan on suomentanut Lotta Toivanen.