Uutiset Cancel on hämmentävää lyhytproosaa, jossa normaali näyttäytyy kerta toisensa jälkeen repaleisena ja epäilyttävänä

Ostoskori on tyhjä.

Uutiset Cancel on hämmentävää lyhytproosaa, jossa normaali näyttäytyy kerta toisensa jälkeen repaleisena ja epäilyttävänä


V. S. Luoma-aho: cancel
23.01.2023

Cancel on hämmentävää lyhytproosaa, jossa normaali näyttäytyy kerta toisensa jälkeen repaleisena ja epäilyttävänä

V. S. Luoma-ahon uusi lyhytproosateos cancel (Kosmos) on kokoelma kertomuksia poikkeustilasta, jonka ei soisi päättyvän – kuka tietää, kuinka paljon vielä aiempaakin normaalia hirveämpi uusi normaali on?

Runoilijana tunnetun V. S. Luoma-ahon proosa johdattaa lukijan outoon laaksoon tutun ja vieraan väliin. Sen henkilöiden julmassa arjessa asiat tuntuvat olevan viistossa tai merkillisesti epätodellisia. Yksi panee sängyn hajalle ja joutuu pyytämään eksältä apua korjaamiseen. Toinen etsii digitaalista kosketusta. Työpaikan chatissa tuntuisi olevan haittaohjelma, vai kuinka muuten selittää ihmisten käytös? Normaali näyttäytyy kerta toisensa jälkeen repaleisena ja epäilyttävänä.

“Teoksen tematiikkaa voi lähteä avaamaan sen nimen kautta: cancel luotaa elämän moninaisia peruuntumisia, niin yksityisiä kuin yleisiäkin. Tapahtumien ja normaalin arjen peruuntuminen poikkeustilan vuoksi. Ihmissuhteen tulevaisuuden peruuntuminen eron vuoksi. Lentomatkailun nautinnon peruuntuminen ympäristökatastrofin vuoksi. Nuoruuden peruuntuminen vanhuuden vuoksi. Taideteoksen mielekkyyden peruuntuminen museolaitokseen sulkemisen vuoksi. Kasvotusten käydyn kommunikaation peruuntuminen digitaalisten käyttäjärajapintojen vuoksi. Ihmisen peruuntuminen kuoleman vuoksi…”, kuvailee V. S. Luoma-aho teostaan.

cancelissa ollaan ikuisesti asioiden välissä. Runoilijahistoriani vuoksi kannan mukanani ainaista taipumusta pakottaa tekstit sellaisiin tiloihin, joissa ne väistämättä vuotavat toisiinsa. Teoksessa on paljon todentuntuista, mutta fiktiossa todenperäisyys on yhdentekevää, onhan sekin fiktiota, eikä yksikään teksti ole mitään sellaisenaan ja ilman ympäröiviä tekstejä, yksinään.”

V. S. Luoma-aho on runoilija ja kääntäjä, jolta on aiemmin ilmestynyt viisi kiitettyä runokokoelmaa ja mm. prooteokset Luonteita (Poesia, 2018) ja delete (Kosmos, 2021).