Uutiset Johanna Vehkoon uutuuskirja pureutuu terävästi sananvapautta ja demokratiaa uhkaaviin ilmiöihin

Ostoskori on tyhjä.

Uutiset Johanna Vehkoon uutuuskirja pureutuu terävästi sananvapautta ja demokratiaa uhkaaviin ilmiöihin


21.10.2021

Johanna Vehkoon uutuuskirja pureutuu terävästi sananvapautta ja demokratiaa uhkaaviin ilmiöihin

“Mitään ei saa enää sanoa”, kuuluu julkisessa keskustelussa tiuhaan toisteltu fraasi.

Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin: uhkailla ja huoritella voi ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Uutuuskirjassaan toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin ja mitä siitä seurasi.

Toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkausjuttu on ollut yksi Suomen seuratuimmista sananvapausoikeudenkäynneistä. Sitä on käsitelty julkisuudessa paljon, mutta yksi ääni on puuttunut keskustelusta.

”Olen ollut pitkään hiljaa, mutta kysehän on sananvapaudesta, joten olisi perin outoa, jos en sanoisi asiasta mitään. Sanottavaa on kuitenkin kertynyt niin paljon, että piti kirjoittaa kirja”, Vehkoo kertoo.

Johanna Vehkoon Oikeusjuttu on tositarina yhdestä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä mutta myös paljon laajemmista yhteiskunnallisista ilmiöistä. Vehkoo pureutuu oman tarinansa kautta trollauksen mekanismeihin, verkkovihaan sekä sananvapauteen ja pohtii näiden vaikutusta demokratiaan. Hän kohdistaa kriittisen katseensa poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaan ja peräänkuuluttaa instituutioiden vastuuta tunnistaa poliittinen trollaus ja suojata kansalaisia häiriköinniltä.

Johanna Vehkoon oikeusprosessi on kestänyt jo viisi vuotta, ja hän kuvaa kirjassaan myös raskaan prosessin henkilökohtaisia seurauksia. Oikeusjuttu tuo yhteiskunnalliseen keskusteluun uuden näköalan siihen, millaisia vaikutuksia pitkillä ja kalliilla oikeudenkäynneillä on osallisten henkilökohtaiseen elämään.

Tapaus on parhaillaan korkeimman oikeuden käsittelyssä. “Oli KKO:n päätös mikä tahansa, se ei muuttaisi tämän kirjan sisältöä suuntaan tai toiseen”, Vehkoo sanoo. Hän haluaa kirjallaan tuoda uusia näkökulmia sananvapaus- ja verkkovihakeskusteluihin. ”Oma vuosia kestänyt vaikenemiseni ei johtunut trolleista ja vihaajista vaan oikeusjärjestelmästä. Se oli kykenemätön tunnistamaan tiettyä poliittisen trollauksen muotoa, ilkivaltaisten rikosilmoitusten tehtailua. Tämä lannisti minut pitkäksi aikaa, mutta nyt alan taas käyttää sananvapauttani.”

Johanna Vehkoo on tutkiva toimittaja ja kirjailija, joka on kiinnostunut teknologian ja demokratian risteyskohdista. Toimittajana Vehkoo on erikoistunut misinformaatioon ja paskapuheen tunnistamiseen. Hän on kirjoittanut kirjoja verkkovihasta, journalismista ja urbaaneista raunioista. Vehkoo sai Suomen PENin sananvapauspalkinnon vuonna 2019.