Kustannusyhtiö Kosmos Helsingin kirjamessuilla 2021
Helsingin Kirjamessut järjestetään Helsingin messukeskuksessa 28.10.–31.10. Kosmoksen kirjat löytyvät osastolta 6b48–6c48. Nähdään messuilla!
Kosmoksen kirjailijat esiintyvät messuilla seuraavasti:
Perjantai 29.10.
Esseitä vallasta, voitoista ja maailmaa koossa pitävästä toivosta
29.10. klo 13.30 Senaatintori
Uuden polven esseistit Suvi Auvinen ja Sofia Blanco Sequeiros katsovat maailmaa ja totuutena pitämäämme tarkasti ja terävästi. Esseissä pohditaan muun muassa valtaa, vallattomuutta, voittamisen kulttuuria ja maailmaa koossa pitävää toivoa. Haastattelijana Silvia Hosseini.
Helsingin Sanomat: Rakkaudesta
29.10. klo 15.30 Senaatintori
Mitä löydämme, jos luomme tilaa erilaisille tavoille olla mies? Mitä miehenä oleminen voisi silloin olla? Onko olemassa myös kuunteleva, avoin ja utelias miesten maailma? Jani Toivola kuljettaa pohtimaan maskuliinisuutta, kehoa ja rakkautta.
Rakkaudesta-lukupiiri
29.10. 16.30 Lonna
Jani Toivolan Rakkaudesta on viisas kirja miehistä, rakkaudesta ja rakastamisen vaikeudesta, kehosta, toiseudesta, isyydestä ja seksuaalisuudesta. Se kysyy, miten löytää yhteys muihin ja ennen kaikkea itseensä? Tervetuloa lukupiiriin keskustelemaan Rakkaudesta-kirjasta! Lukupiiriä vetää Helmi Kekkonen.
KirjaKallio: Voitto
29.10. 19.00 Kallio
Onko maailmassa mitään voittamista makeampaa? Sofia Blanco Sequeirosin esseeteos on karismaattinen, yllättävä ja silmiä avaava kirja voiton tavoittelusta ja saavuttamisesta. Esseissä käydään miekkailukilpailuissa, analysoidaan elokuvia, joissa mies on yksin avaruudessa pelastamassa maailmaa, ja havaitaan, että kun maailma palaa, filosofeilla käynnistyvät sössötystalkoot.
Lauantai 30.10.
KirjaKallio: Rehellisesti rakkaudesta
30.10. klo 12.00 Kallio
Miten rakkaudesta puhutaan? Entä kirjoitetaan? Kokemuksemme läheisyydestä moninaistuvat niin arjessa kuin taiteessa. Mitä tapahtuu, kun uudet kokemukset treffisovelluksista, seksuaalisuudesta ja yllättävistä etäisyyksistä päätyvät paperille? Keskustelussa mukana Anna Karhunen, Jani Toivola, J. S. Meresmaa ja Niina Mero.
Kaverikirja
30.10. klo 13.30 Töölönlahti
Kaverin puolesta kyselen -podcastin Anna Karhunen ja Tiia Rantanen kyselevät nyt sinunkin kavereiltasi! Kaverikirjassa kaverin puolesta kysellään lempiruokien ja -eläinten sijaan turhimpia taitoja sekä unelmien päiväuniseuralaisia. Töölönlahti-lavan lähetystä voi kuunnella myös etänä verkossa.
KirjaKallio: Outoja kaloja
30.10. klo 15.30 Kallio
Kohtaamisia, eroja, suhteita, kosketuksia, hitaasti riisutut farkut, addiktioita, katseita, outoja kaloja. Näyttelijä ja teatterintekijä Amanda Palon hurmaava esikoisteos hahmottelee kokonaisia draamoja, muutaman rivin pienoiselämäkertoja ja yhden sivun romanttisia tragedioita. Outoja kaloja on kollaasi, jonka osista piirtyy kuva ihmisestä, joka on sekä katsoja että katseen kohde mutta siitä huolimatta aina yksin jumissa omassa mielessään.
Kirjakallio: delete
30.10. klo 18.00 Kallio
Mikä meissä on ruumista ja mikä tekstiä? V. S. Luoma-ahon proosateos sisältää häiritsevää lyhytproosaa, joka venyttää nerokkaasti tekstin ja lajien rajoja. Se juoksuttaa lukijan eteen monologeja, presentaatioita, arvosteluja, tinderbion, HS-kolumnin, sairauspäiväkirjan, dialogeja, proosarunoja ja novelleja.
Sunnuntai 31.10.
Kritiikkitapaus: Tarvitaanko kotimaista kirjallisuutta?
31.10. klo 10.30 Töölö
Kritiikkitapaus-keskustelu käsittelee kirjallisuuden ylirajaisuutta, suhdetta kieleen sekä kritiikin merkitystä ja vastuuta keskustelussa. Keskustelemassa ovat keväällä romaanit julkaisseet kirjailija-toimittaja Koko Hubara, esikoiskirjailija Nina Gimishanova ja kirjailija-muusikko Niillas Holmberg ja puhutun esseeteoksen julkaissut tutkija-kirjailija Olli Löytty.
Entä jos?
31.10. klo 11.00 Esplanadi
Kolmenkympin puolivälissä jokainen alkaa miettiä, mitä elämässä on tehnyt ja mitä pitäisi tehdä. On tehtävä suuria valintoja, jotka vaikuttavat koko loppuelämään. Mutta miten tehdä päätöksiä, kun niistä aiemmatkin ovat olleet huonoja? Tai entä jos on jo saanut kaiken, mitä halusi, mutta silti jokin on vialla? Mitä jos olisi valinnut toisin? Sisko Savonlahti ja Anna Karhunen ruotivat naisen elämää, ihmissuhteita, menneitä ja tulevia elämänvalintoja sekä vaihtoehtoisia tapahtumakulkuja terävästi ja koomisesti. Haastattelijana Julia Thurén.
Kaltainen valmiste -lukupiiri
31.10. klo 11.30 Lonna
Kaltainen valmiste on lajien välissä liikkuva teos ihmisistä ja muista eläimistä, yhteiskunnasta, siihen turhautumisesta ja sen muuttamisesta. Anarkistia ei kuitenkaan aja viha, vaan rakkaus. Tervetuloa lukupiiriin keskustelemaan Kaltainen valmiste -teoksesta! Lukupiiriä vetää Reetta Räty.
Tatko
31.10. klo 11.30 Töölö
Kahden kulttuurin väliin putoava ihminen ei tunne kuuluvansa minnekään ja se tekee vieraana omassa maassaan olevasta kodittoman. Nina Gimishanova Tatko on tarina intohimosta, sovinnosta ja pitkästä matkasta isän luo. Se on kiehtova, tulinen ja silmiä avaava romaani aikamme ihmiskohtaloista.
Kirjallisuuden hybridit
31.10. klo 12.00 Töölö
Monologeja, powerpoint-presentaatioita ja tinderbioja. Miniatyyreja, muutaman rivin pienoiselämäkertoja ja yhden sivun romanttisia tragedioita. Tätä kaikkea ovat V. S. Luoma-ahon ja Amanda Palon tekstilajien rajoja hämärtävät lyhytproosateokset. Miksi hybridi genre, tekstin ja lajien rajojen venyttäminen ja sekoittaminen kiehtoo uuden polven kirjailijoita? Mitä se kertoo “tästä ajasta” ja 2020-luvusta? Haastattelijana Taija Roiha.
Miehistä ja rakkaudesta
31.10. klo 13.00 Senaatintori
Millainen on mies, joka on haavoittuvainen, hauras ja kaipaava? Jani Toivola ja Niko Hallikainen lähestyvät miehen seksuaalisuutta, kehoa, maskuliinisuutta ja syvää rakkauden kaipuuta uteliaasti ja häpeilemättömästi. Miten löytää yhteys muihin ja ennen kaikkea itseensä? Haastattelijana Rasmus Arikka.
Oikeusjuttu
31.10. klo 13.30 Hakaniemi
”Mitään ei saa enää sanoa”, kuuluu julkisessa keskustelussa tiuhaan toisteltu fraasi. Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin. Oikeusjuttu on tositarina yhdestä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä, mutta se pureutuu myös laajempaan yhteiskunnalliseen ilmiöön: trollaukseen ja sen mekanismeihin. Haastattelijana Elina Hirvonen.
Helsingin Sanomat: Esseiden viehätys
31.10. klo 14.00 Senaatintori
Miksi kaikki kirjoittavat nyt esseitä? Mitä niillä voidaan saavuttaa? Suvi Auvinen, Olli Löytty ja Silvia Hosseini pohtivat esseiden keinoja.
KirjaKallio: Kuka kuuluu?
31.10. klo 14.30 Kallio
Millaisia representaatioita hiphop tarjoaa? Saavatko vähemmistöt äänensä kuuluviin? Kuka sanelee suomiräpin ehdot, kuka pääsee mukaan verkostoon, kuka kuuluu? 24 tekijän tekstikokoelma hiphop-kulttuurin moninaisuudesta avaa tarkkanäköisesti, ketkä ovat hiphop-skenen vallanpitäjiä ja ketkä edelleen leimautuvat marginaalin edustajiksi. Ohjelmassa hiphop-kulttuurin feministisistä liikehdinnöistä keskustelemassa Inka Rantakallio ja Fanni Noroila.