Miltä tuntuu kun ei tunnu miltään? Miksei tunnu miltään? Mistä masennus tuli ja miksi? Onko syy muualla vai itsessä? Voiko siitä parantua?
Riemastuttava masennuskirja! Twitterin tunnetuimpiin rääväsuihin kuuluva Anni Saastamoinen kirjoittaa masennuksesta omien kokemustensa perusteella. Depressio on kokonaisen sukupolven sairaus, mutta siitä ei vieläkään osata tai uskalleta puhua. Anni puhuu suoraan ja ymmärtävästi, välillä caps lock pohjassa ja kirosanoja säästämättä.
Saastamoisen kieli ja tyyli on säpäkkä ja terävä. Se ei anteeksi pyytele, vaan purkaa vihaan naamioitunutta pahaa oloa menemään, päästelee ulos ja kyseenalaistaa kaiken, mitä masennuksen ympäriltä puhutaan. Se ravistelee suomalaista vaikenemisenkulttuuria, masennusta tabuna, hampaat irvessä pärjäilemistä, kun kukaanhan ei apua saa tässä maassa pyytää.
– Mitä luimme kerran
Depressiopäiväkirjat on tehokas, rehellinen ja informatiivinen teos masennuksesta. Kirjoitustyyli erottaa teoksen selvästi muista lukemistani masennusmuistelmista, ja se tekee lukemisen myös helpoksi. Teosta lukiessa alkaa tarkkailla myös itseään, pohtia oireitaan joita on mahdollisesti kokenut ja miettiä, onko välillä tuntunut siltä, että jaksaminen on ollut enää vain pienestä kiinni, kun asiat ovat menneet huonosti.
– Tekstiluola
Vaikka Depressiopäiväkirjat kuvaa elävästi myös masennukseen liittyvää avuttomuutta, vihaa ja pahaa oloa, se on pohjimmiltaan toiveikas kirja. Saastamoisen kuvaus omasta masennuksestaan ja sen hoitoprosessista ei ole millään muotoa ruusuinen. Hän kuitenkin kertoo myös vaivihkaa paranevasta toimintakyvystä ja takaiskuja seuraavista edistysaskelista. Teos on suositeltavaa luettavaa kaikille mielenterveyden ongelmien kanssa kamppaileville.
– Nörttitytöt