Uutiset Veikka Lahtisen ja Pontus Purokurun uutuusteos Mikä internetiä vaivaa? tarjoaa tarkan katsauksen teknologian yhteiskunnallisiin vaikutuksiin

Ostoskori on tyhjä.

Uutiset Veikka Lahtisen ja Pontus Purokurun uutuusteos Mikä internetiä vaivaa? tarjoaa tarkan katsauksen teknologian yhteiskunnallisiin vaikutuksiin


15.04.2024

Veikka Lahtisen ja Pontus Purokurun uutuusteos Mikä internetiä vaivaa? tarjoaa tarkan katsauksen teknologian yhteiskunnallisiin vaikutuksiin

Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru julkaisivat odotetun uutuusteoksensa Mikä internetiä vaivaa? 11. huhtikuuta.

Kirja tarjoaa syvällisen tarkastelun internetin kehityksestä ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan. Teos käsittelee kriittisesti internetin alkuperäistä tarkoitusta demokratian pelastajana ja kaikkien vapauttajana, sekä pohtii, miksi se on muuttunut ahdistavaksi kontrollikoneeksi.

Lahtinen ja Purokuru tarjoavat tarkkoja ja monipuolisia esseitä aina internetin kokemushistoriasta meemifilosofiaan. Lisäksi tekijät avaavat internetin laajaa käsitteistöä lukijoille helposti lähestyttävällä tavalla. 

Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru ovat tuttuja Mikä meitä vaivaa -podcastistaan sekä aiemmasta teoksestaan Mikä liberalismia vaivaa? (2020). Heidän yhteistyönsä on synnyttänyt useita ajankohtaisia ja perusteellisia pohdintoja yhteiskunnallisista ilmiöistä. 

Kirjoittamisprosessistaan kysyttäessä Lahtinen kertoo, että kirjan työstäminen eroaa huomattavasti podcastin tekemisestä. Kirjassa he pyrkivät kokoamaan vuosien ajatteluprosessia yhteen, haastaen alkuhavaintojaan ja asettaen ne keskustelemaan aiemman kirjallisuuden kanssa. Purokuru puolestaan nostaa esiin podcastin ja kirjoittamisen eroja, korostaen kirjoittamisen tarkkuutta ja huolellisuutta. Lukija ei siedä sellaista hapuilua kuin mistä podcastin kuuntelija nauttii. 

Millainen tämän kirjan prosessi on ollut? 

Veikka: ”Kirjalla on ollut latenssivaiheita ja aktiivisia ponnistusvaiheita. Latenssivaiheessa on luettu kaikenlaista ja pidetty taukoa, ponnistusvaiheessa on kokoonnuttu yhteen tekstiluonnosten äärelle, kritikoitu ja väitelty. Olemme pitäneet työskentelysessioita mm. mökillä ja Napolissa. Aikaa meni laskutavasta riippuen 4 vuotta tai alle kymmenkunta intensiivistä sessiota.”

Pontus: ”Meinasin lainata päiväkirjastani tähän otteen kirjoitusprosessin synkimmästä kohdasta, mutta teksti on täysin julkaisukelvotonta. Tuntuu, että reilun kolmen kirjoitusvuoden aikana käytiin aika syvälläkin ahdistuksessa, joka seurasi yhtäältä kirjan mahdottoman laajasta ja monimutkaisesta aiheesta, toisaalta meidän hyvin erilaisista työskentelytavoista. Yhdessä kirjoittaminen on sitä, että pettymys toiseen ja euforia toisesta vuorottelevat.”

Kirjan julkaisun tavoitteena on herättää lukijoissa ymmärrystä siitä, että jokainen teknologia on yhteiskunnallinen ja suhteessa ympäröivään maailmaan. Lahtisen ja Purokurun mukaan internetin kehityksessä on ollut mukana erilaisia intressejä, kuten sijoitusrahaa ja sotilasteknologiaa, mikä vaikuttaa sen toimintaan ja vaikutuksiin yhteiskunnassa. Kirjoittajat toivovat, että lukijat löytävät teoksesta syvällisiä oivalluksia teknologian roolista nyky-yhteiskunnassa. 

Pontus: ”Me kaikki yhdessä pidetään joka päivä yllä sekä internetin keinotekoisia paratiiseja että sen helvetinkoneita omilla haluillamme. Esimerkiksi somekoukussa on kyse siitä, että ihan oikeasti haluamme käyttää aikaa mieluummin sosiaalisiin vertailuäppeihin kuin kasvokkaiseen elämään – voi kysyä, mitä tämä kertoo yhteiskunnan nykytilasta. Olisiko mitään someaddiktiota, jos meillä olisi parempi ja kiinnostavampi elämä somen ulkopuolella?” 

Mikä internetiä vaivaa? On nyt saatavilla kirjakaupoissa ja äänikirjapalveluista. 

Veikka Lahtinen ja Pontus Purokuru esiintyvät lauantaina 28.4.2024 Kallion pienillä kirjallisuusfestivaaleilla Tekstin talon Permanto-salissa klo 16.30-18.00. Haastattelijana toimittaja ja kirjailija Iida-Sofia Hirvonen. Vapaa pääsy.  

https://tekstintalo.fi/kallionkirjallisuusfestivaali 

Haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet: 

Liisa Lehkonen liisa.lehkonen@kosmoskirjat.fi

puh. 050 477 1599