Kosmoksen syksyn 2022 kirjat on julkistettu
Tutustu katalogiin täällä.
Ville Verkkapuron Pete on hurja dokumenttiromaani addiktioista, hyvän elämän etsimisestä ja epäselvissä oloissa kuolleen isän salaisuudesta. Verkkapuron omakohtainen esikoisteos sukeltaa syvälle ihmisyyteen, päihteisiin, Simpsoneihin, white trashiin, Kurt Cobainin mieleen, perhesuhteisiin ja siihen, keitä me itse asiassa olemme. Julkaistaan 15.9.
Natalia Kallion Kotileikki on lähiökerrostalon pihalta kurkottava väkevä kasvukertomus, joka kuvaa sukupolvien yli jatkuvaa huono-osaisuuden ketjua ja kipeitä ihmissuhteita sekä niistä irtautumista. Kallion esikoisromaani kuvaa taidokkaasti suomalaisen yhteiskunnan luokkaeroja ja näyttää todellisuuden, jossa jokaisella ei ole tasavertaisia mahdollisuuksia tehdä hyviä valintoja, mutta toivo paremmasta tulevaisuudesta kipinöi silti. Julkaistaan 29.9.
Kun puhelin hajoaa, todellisuus ympärillä alkaa rakoilla. Klaus Maunukselan Manuaali on nerokas esikoisromaani hauraasta yhteydestä ihmisten välillä digitaalisessa maailmassa, johon olemme huomaamattamme itsemme sitoneet. Mitä nopeisiin yhteyksiin perustuvalle elämälle tapahtuu, kun tekniikka pettää ja käyttöliittymä lakkaa toimimasta? Julkaistaan 18.8.
Jani Toivolan Pantteri ja minä on kokoelma kokoaan suurempia kirjoituksia vanhemman ja lapsen yhteisen taajuuden muodostumisesta sekä elämän pienistä ja isoista oivalluksista. Toivolan hauskat ja tunnistettavat tekstit arjesta lapsen kanssa ovat ihastuttaneet sosiaalisessa mediassa, ja nyt parhaat palat Toivolan ja Pantterin seikkailuista julkaistaan yksissä kansissa.
Millaista on nykypäivän suomalaisuus? Alice Jäske, Priska Niemi-Sampan ja Janina Waenthongkham ovat antirasismikouluttajia ja Mixed Finns -yhteisön perustajia. Mixed – Suomalaista elämää kulttuurien risteymässä on kattava ja monipuolinen tietokirja, joka taltioi mixed-suomalaisten kokemuksia, esittelee antirasismin periaatteita ja päivittää kuvaa suomalaisuudesta. Julkaistaan 13.10.
Ystävyys on monelle yksi elämän tärkeimmistä asioista, mutta sille ei silti anneta yhtäläistä painoarvoa kuin muille ihmissuhteille. Mirja Hämäläisen Ystävyys tarjoaa uusia näkökulmia ystävyyssuhteisiin ja tarkastelee niitä sekä yksilöllisellä että yhteiskunnallisella tasolla. Hämäläiseltä on aiemmin julkaistu kiitelty tietokirja Avoimet suhteet. Julkaistaan 20.10.
Elina Innasen eli Chocochilin uutuuskirja Yhden astian vegaaniruoat tekee maukkaan kasvisruoan kokkaamisesta helppoa ja vaivatonta mausta tinkimättä. Keittokirjan annokset valmistuvat kaikki yhdessä astiassa – padassa, kattilassa, pannulla tai uunipellillä. Julkaistaan 24.10.
Tanskalaiskirjailija Olga Ravnin palkittu romaani Alaiset – 2100-luvun työpaikkaromaani (suom. Sanna Manninen) on samaan aikaan hyytävä ja liikuttava kuvaus eräästä avaruusaseman miehistöstä. Se luotaa syvälle ihmisyyden ytimeen, kritisoi tehokkuuden määrittämää elämäntyyliä ja kysyy, mikä tekee meistä ihmisiä. Julkaistaan 17.10.
Uuden brittiläisen kirjoittajalupauksen Jem Calderin esikoisteos Palkitsemisjärjestelmä(suom. Aleksi Milonoff) on kokoelma hyperajankohtaisia tarinoita yksinäisyydestä ja rakkaudesta, sukupolvesta käännekohdasta, Zoomin ja lockdownien verkossa. Se on raikas ja rohkea kuvaus ajasta, jolloin toistuvasti joutuu kysymään: mitä seuraavaksi? Julkaistaan 21.11.
Ali Smithin Talvi (suom. Kristiina Drews) on ylistetyn vuodenaikakvartetin toinen osa. Se tarkastelee synkkää totuudenjälkeistä aikaa ja kertoo tarinan, jonka juuret ulottuvat syvälle historiaan, muistoihin ja lämpöön, ja jonka ytimessä ovat ikivihreät taide, rakkaus ja huumori. Julkaistaan 10.11.